hansgankema per 01-01-2021 zzp

Mijn jarenlange ervaring met Europese aanbestedingen op het vlak van HPC ( high performance computing ) en andere ICT vlakken kan uw bedrijf  of organisatie helpen. Ook in combinatie met subsidie trajecten is er veel voordeel te halen.

Ik ben nu beschikbaar. Bel 0615410367 voor een vrijblijvend gesprek of mail hans.gankema@gmail.com met een idee 🙂

met vriendelijke groet,

-Hans Gankema.

Vrije Tijd

Vrije tijd vind ik uiteindelijk toch het meest waardevol.

En hoe kan je het realiseren dat je vrije tijd krijgt…. dan moet je veel zaken regelen.

Begin 2020 heb ik afscheid genomen van mijn fantastische baan bij een geweldige werkgever.

Per 1 april 2020 is mijn wereld heel erg veranderd en vreemd genoeg geldt dat ook voor de rest van de wereld…

🙂

Anti 4-us, Ransom en Adware

Ransomware

Ransomware is en blijft lastig; gelukkig zijn er nu voor een aantal wat oudere ransomware al oplossingen… en als er nog geen oplossing is, help jij mee door jouw probleem file(s) te uploaden en daarmee inzicht te geven in actuele ransomware.

Hier zijn een aantal links naar sites die proberen hun best te doen om vele mensen te helpen.

https://id-ransomware.malwarehunterteam.com/index.php?lang=nl_NL deze service detecteert welk algoritme gebruikt is om jouw files te encrypten.

https://www.nomoreransom.org/nl/decryption-tools.html hier staat een verzameling van tools waarmee je, als er een oplossing is, jouw encrypte files kan decrypten zodat je ze weer kan lezen !

Antivirus & Adware

Vaker word ik gevraagd naar lastige privĂ© computer bijzonderheden en vaak bedoelen mensen… “Mijn Windows laptop of peeceetje is zo traag geworden dat bijna niets meer werkt….” Meestal zit zo’n machine dan helemaal onder de kleine programmaatjes die jouw gedrag proberen te analyseren, zulke programma’s worden adware, spyware of ook wel virussen genoemd. Soms doen zulke programma’s ook voorstellen om tegen betaling deze rommel op te ruimen, maar heel vaak wordt het dan alleen maar erger….. en erger….. Nog 1 stapje erger is boven genoemde “Ransom”ware…. zo’n programma versleutelt alle gegevens van jouw computer en en vraagt dan om een losgeld … “ransom”…. om weer bij jouw data te kunnen. Als dit laatste het geval is, helpt alleen een goede backup en dat is natuurlijk altijd een goed idee. Software die ransomware tegenhoudt is nu nog niet volwassen naar mijn smaak.

Als je machine traag is gebruik ik onderstaand recept. Misschien helpt het ook voor jouw windoosje.

NB Van allebei kan je de gratis variant gebruiken! Pas echt op dat je de juiste gebruikt… alleen van de echte makers. Vaak laat ik deze twee programma’s 2 keer de zaak flink opruimen en daarna verwijder ik deze programma’s gewoon weer.

Kies a.u.b. wel een aardige virus scanner : je kan gerust de gratis versies gebruiken als je er tegen kan dat deze af en toe daarvoor waarschuwen :

  • http://www.av-test.org/en/ geeft een overzicht van alle smaken anti4-us meuk. Mocht een anti virus programma niet in deze lijst voorkomen… dan zou ik heel heel ernstig twijfelen.
  • In Windows 8 en hoger zit al een redelijke virus scanner en meestal voldoet deze. Als je meer wil … dan geeft http://www.av-test.org/en/ daarvoor een redelijk up to date overzicht.

Dit fenomeen is eigenlijk niet te voorkomen; Het Windows besturingssysteem en hun webbrowsers zijn veel te gemakkelijk te vervuilen. Eigenlijk is Internet Explorer daarom helemaal niet bruikbaar en langzamerhand krijgen alternatieven als Chrome de overhand. Natuurlijk zou ik iedereen Linux, Android of ChromeOS willen aanraden en als je het geld er voor over hebt een Apple met OSX adviseren want ook daar gebeurt dit geouwehoer heel veel minder.

Stel je eens voor dat je een PC aanschaft en die zet je dan Ă©Ă©n keer aan en pas 5 jaar later weer uit…. dat kan heel goed… maar niet met een Windows doosje… lastig toch en eigenlijk wel heel bijzonder….

Ransomware is eigenlijk TE simpel; er is goede, niet te kraken, versleutelings-software publiek beschikbaar en dat was bedoeld om veilig gegevens te kunnen uitwisselen, of onkraakbaar veilig te bewaren maar dit principe wordt nu misbruikt door ellendelingen om heel vervelend te doen. Alle besturingssystemen hebben daar last van, maar niet op alle besturingssystemen heeft de gebruiker alle “rechten” en is de kans daardoor kleiner op echte shit.

Vele jaren geleden hebben wij als systeembeheerders iets bedacht waardoor we op de servers van de Universiteit van Groningen kunnen zien of er ook maar iets verandert aan de data sinds de vorige scan, dat werkte toen goed, zo goed zelfs dat Stealth – Stealthy File Integrity Scanner ( bedankt Frank Brokken ) voor o.a. Linux beschikbaar is; https://github.com/fbb-git/stealth

Als er een echte oplossing komt voor het ransomware “feestje” laat ik het hier weten…. tot die tijd…. backup uw data !

🙂

Misschien dat  https://www.nomoreransom.org iets voor je kan betekenen… nogmaals voor de duidelijkheid : voor een heel aantal (wat oudere) algoritmes zijn er nu oplossingen waarbij je zonder te betalen weer bij je data kan.

Succes  en nogmaals backup !